MUFFINY z oliwkami i suszonymi pomidorami
Ta muffiny Was zaskoczą. Daleko im do standardowych łakoci, którymi zajadamy się przy kawie. Słone muffiny idealnie nadają się na wieczorne spotkanie przy piwie, czy winie. Można je też zabrać do pracy i spałaszować na drugie śniadanie. Smaczne, proste i pożywne.
Oczywiście możecie zamienić moje składniki na swoje ulubione „słone” dodatki.
Składniki
- 360-370 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 125 g masła
- 100 g oliwek bezpestkowych
- 7-8 sztuk suszonych pomidorów
- pół szklanki kukurydzy
- 3 łyżeczki (w sumie) ulubionych suszonych ziół (np. kolendra, bazylia, oregano, papryka ipt.)
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Masło rozpuścić i ostudzić. Oliwki i suszone pomidory pokroić na drobne kawałki. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy (zioła, sól i pieprz). W drugiej misce umieścić mleko, jajka, i roztopione masło. Delikatnie połączyć ze sobą składniki, dodając mokre składniki do suchych (nigdy odwrotnie). Na koniec do masy dodać oliwki, suszone pomidory i kukurydze.
Piec w temperaturze 180°C prze około 15-20 minut.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~gin
Idealne na drugie śniadanie 🙂