ciasto,  święta

CIASTO marchewkowe

Ciasto marchewkowe to wyjątkowy gość na kokoszkolandowym stole. Ciasto robi się bardzo szybko i wychodzi za każdym razem. Jedna trudność jaka jest z nim związana to pokonanie zdziwienia i obaw przed wykorzystaniem marchewki do pieczenia słodkości.

Trzeba jednak wiedzieć, ze to właśnie dzięki marchewce ciasto jest wilgotne.

Krem z białej czekolady dodaje wyraźną, słodką nutę. Trzeba jednak pamiętać, że masa ma tendencje do topienia się, gdy przebywa długo w ciepłym pomieszczeniu. Najlepiej poddawać ciasto zraz po wyjęciu z lodówki, albo parę minut później.

 Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. utartej na małych oczkach marchwi
  • 2 szkl. mąki
  • 80g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa z białej czekolady

  •  400-500 g śmietany 30-36%
  • 2 op. śnieżki w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • garść suszonej żurawiny

Ciasto

Jajka ubić z cukrem, delikatnie i powoli dodać marchewkę. Wsypać mąkę i cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Roztopione i ostudzone masło dodać do masy. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 24 cm).

Piec w temperaturze 200˚C przez 50 minut.

Krem

Śmietanę mocno schłodzić, włożyć ja do zamrażarki i wyjąć po ok. 30 minutach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (W dużym garnku podgrzać wodę w nim umieścić mniejszy z czekoladą, kiedy ta zacznie się rozpuszczać, co jakiś czas mieszać). Po kąpieli lekko ostudzić czekoladę. Ubić śmietanę, dodać śnieżkę w proszku, dalej ubijać. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić na dwie równe części (długim nożem podzielić ciasto wzdłuż). Dolną warstwę posmarować równomiernie kremem. Przykryć drugą częścią. Następnie pozostałą częścią kremu obficie posmarować wierzch ciasta. Udekorować pokrojoną na małe kawałki żurawiną. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce prze podaniem.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *