Kruche CIASTECZKA z mąki ziemniaczanej
W każdym domu są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie chodzi mi to o obligatoryjne pierogi czy karpia, ale o takie utarte zwyczaje i tradycje charakterystyczne dla każdej rodziny. U nas są to m.in. kruche ciasteczka. Ich obecność w święta, kiedy odwiedza nas rodzina jest tak samo istotna jak obecność barszczu na wigilii, po prostu bez nich nikt by nie poczuł, że mamy święta podczas rodzinnych spotkań przy kawie.
Składniki
- 230-250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g maki pszennej
- 170 g maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego/z cynamonem
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść z nich cisto. Gotową masę odłożyć do lodówki na pół godzinny. Przygotować blasze z papierem do pieczenia. Formować z ciasta kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i za pomocą widelca zrobić kratkę na górze każdego ciasteczka.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
SMACZNEGO
(K)
7 komentarzy
~gin
Z mąką ziemniaczaną musiały wręcz rozsypywać się w buzi. Pycha! 🙂
kokoszkoland
dokładnie, wyjątkowo kruche i delikatne ciasteczka. Polecamy!
~Iwona
U mnie w domu też przygotowuje się takie ciasteczka 🙂
Na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com przepisy na świąteczne ciastka oraz pyszny konkurs z marką Sante 🙂 Zapraszam! 🙂
~Wiolka
Witam! Czy przepis przewiduje zamianę masła na margarynę?
kokoszkoland
oczywiście można zamienić (K)
Maryla
Z masłem wychodzą smaczniejsze. Robiłam 2 wersje, płaskie i grubsze. Zdecydowanie grubsze są fajniejsze.
admin
Również moim zdaniem z masłem są smaczniejsze. Cieszę się że ciasteczka smakowały.