ciasteczka,  święta

Pękające kakaowe CIASTECZKA

Kakao to dla mnie smak dzieciństwa. Smak czekolady, polew do ciasta, czy pysznego napoju pitego z … ciasteczkami oczywiście. Kakaowego smaku nigdy dość. Nasze ciasteczka robimy w domu od lat. Przepis jest stary, sprawdzony, a ciasteczka zawsze wychodzą. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przekroczyć czasu pieczenia, bo słodkości lubią się przypalać.

Składniki

  • 2 szkl cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szkl. kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/3 maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanka cukru pudru

Dobrze wymieszać ze sobą za pomocą miksera: cukier, olej i kakao. Następnie dodać jajka i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Mąkę i proszek do pieczeni wymieszać ze sobą i dodać do masy kakaowej. Dokładnie wymieszać, aż do poleczenia wszystkich składników. Cisto włożyć do lodówki na 20-30 minut.

Cukier puder przesypać na płaski talerzyk. Uformować z ciast kuleczki (wielkości orzech włoskiego) obtoczyć dokładnie kulkę w cukrze pudrze. Ułożyć kuleczki z ciasta na blasze z papierem do pieczenia w odległości 2-3 cm od siebie. Z pomocą małej łyżeczki lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *