CIASTECZKA orzechowe z polewą kawową
Składniki na ciasteczka:
- 2,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 150-200 g. miękkiego masła
- 1 szkl. orzechów włoskich zmielonych
- 1 żółtko
- 30g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Składniki na polewę:
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wody
Mąkę, cukier, zmielone orzechy, sól, cukier wanilinowy, masło (temp. pokojowa), żółtka, sól, proszek do pieczenia połączyć i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować na cienki placek i wycinać kwadraty o średnicy 2 cm. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 9-12 minut.
Gdy już ciasteczka ostygną zrobić polewę. W niskim garnku roztopić masło z cukrem. Dodać powoli kawę i wodę. Mieszać, aż tłuszcz połączy się z kawą. Wierzch ciasteczek posmarować polewą i udekorować orzechem włoskim.
SMACZNEGO
(M)
Jeden komentarz
~foodmania
prezentują się znakomicie!