ciasteczka,  święta

CIASTECZKA orzechowe z polewą kawową

Składniki na ciasteczka:

  • 2,5 szkl.  mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 150-200 g. miękkiego masła
  • 1 szkl. orzechów włoskich zmielonych
  • 1 żółtko
  • 30g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Składniki na polewę:

  • 2 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wody

Mąkę, cukier, zmielone orzechy, sól, cukier wanilinowy, masło (temp. pokojowa), żółtka, sól, proszek do pieczenia połączyć i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować na cienki placek i wycinać kwadraty o średnicy 2 cm. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 Piec w temperaturze 180°C przez około 9-12 minut.

Gdy już ciasteczka ostygną zrobić polewę. W niskim garnku roztopić masło z cukrem. Dodać powoli kawę i wodę. Mieszać, aż tłuszcz połączy się z kawą. Wierzch ciasteczek posmarować polewą i udekorować orzechem włoskim.

SMACZNEGO

(M)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *