MUFFINY z krówkami
Krówki to nasze ulubione cukierki. Są obłędne. Z wierzchu twarde, miękkie w środku, a czym bardziej zlepiają zęby tym lepiej. Jest kilka przepisów na placki z masą krówkową my wybrałyśmy trochę inną drogę i postanowiłyśmy te łakocie włożyć do środka muffinek. Cukierki wystarczająco osładzają babeczki i nie trzeba ich już zbytnio dodatkowo dosładzać.
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki alkoholu amaretto
- 10 krówek
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i sól). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (roztopione masło, jajko i mleko i amaretto).
Mokre składniki dodać do suchych (nie odwrotnie!). Wymieszać, najlepiej drewniana łyżką, tylko do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić pokrojone krówki i lekko zamieszać.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~zBLOGowani
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
~Szefowa w swojej kuchni ;-)
Czaiłam się od dawna na muffinki z krówkami, nawet krówki już kupiłam. :)) Wkrótce na pewno wypróbuję.