zupa

ZAKWAS BURACZANY , z którego powstanie barszcz na Wigilie

Najlepszy barszcz, to oczywiście ten domowy, taki jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Na co dzień często brakuje czasu, żeby przygotować dobry zakwas na barszcz, ale wigilia jest właśnie takim momentem kiedy poświęcamy trochę więcej czasu na przygotowanie potraw. Warto w tygodniu przed świętami przygotować już zakwas buraczany, z którego później zrobimy pyszny, czerwony barszcz.

Jest wiele sposobów na przygotowanie zakwasu, można go przygotować z kromką chleba upieczonego na zakwasie, lub bez, ale jeśli nie mamy zbyt wiele czasu polecam jednak dołożyć ten dodatek. Buraki ukiszą się wtedy znacznie szybciej.

 Składniki

  • 2 szt. buraków średniej wielkości
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli  kamiennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kromka chleba pieczona na zakwasie
  • 2 litrowy  słój
  • gorąca woda przegotowana  
  • gaza i sznureczek do zawiązania słoja 

 Obrane buraki i czosnek kroimy w plasterki. Do słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy (wszystkie składniki zajmują 1/3 powierzchni słoja).Zalewamy wodą i dajemy kromkę chleba, (chleb unosi się na powierzchni w słoju), przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 do 7 dni w ciepłym miejscu. Prababcia nasza kisiła w kamiennym garnku i dawała na zapiecek. Nam zostaje tylko sąsiedztwo kaloryfera im cieplej tym szybciej zakwas będzie gotowy. Zakwas buraczany jest gotowy, kiedy wyraźnie czuć kwaśną woń. Jeżeli wystąpi pleśń na chlebie należy wcześniej usunąć ze słoja kromkę z pleśnią.

Odcedź i zlać zakwas do słoików małych i przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO

(A)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *