CIASTO mocno czekoladowe
Podobno kto pyta nie błądzi. Zapytałam zatem wszechnice wiedzy – wyszukiwarkę google, o „najlepsze ciasto na świecie”, a ta udzieliła mi bardzo konkretnej odpowiedzi. Wyświetliła mi to słodkie i mocno czekoladowe cudo cukiernictwa. Oczywiście przepis szybko wypróbowałam i oto dziele się nim, z Wami.
Ciasto najlepiej przygotować w tortownicy z ruchomymi bokami, ponieważ trudno będzie wam wyjąć cisto ze zwykłej blachy. Możecie użyć też okrągłej tortownicy (ok. 24 cm średnicy) lub kwadratowej tak jak ja.
Inspiracja zaczerpnięta z blog Słodka Strona
Składniki na spód
- 6 białek
- szczypta soli
- 160 g cukru pudru
- 180 g migdałów (mielonych)
- 40 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (startej na małych oczkach)
Składniki na mus czekoladowy
- 6 żółtek
- 700 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej)
- 100 g masła
- 250 g białej czekolady
- kakao
Spód
Oddzielić białka od żółtek, następnie do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywna pianę. Do gotowej piany powoli dodać cukier puder i miksować. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać zmielone migdały, stratą na małych oczkach czekoladę i kakao. Gdy składniki w masie zostaną dokładnie połączone, przelać ja na dno wcześniej przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Zostawić spód do całkowitego ostygnięcia.
Mus
Przygotować kąpieli wodną, w której podgrzać ok. 100 ml śmietany razem z 6 żółtkami. Mieszać do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Masę jajeczną zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawić gotowy mus do całkowitego schłodzenia.
Pozostałą część śmietany ubić na sztywną pianę. Następnie bardzo powoli dodać śmietanę do musu z białej czekolady. Mieszać do momentu połącznia składników.
Gotowy mus z białej czekolady i śmietany wlać na wcześniej przygotowany spód. Ciasto umieścić na ok. 12 godzin w lodówce.
Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami czekoladowym, płatkami migdałowymi lub kakao.
SMACZNEGO
(K)
18 komentarzy
~zBLOGowani
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
~przepismamy
Polecam czekoladowy sernik gotowany
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/czekoladowy-sernik-gotowany.html
~Obżarciuch
bardzo ciekawie wygląda te ciasto!
polecam też moje czekoladowe ciasto z malinami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/czekoladowe-ciasto-z-malinami.html
pozdrawiam!
~mkr
Zapraszam na miękkie pierniczki na Boże Narodzenie
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki.html
~bg
ciasto mocno czekoladowe i mocno orzechowe!
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com.es/2014/12/ciasto-orzechowo-czekoladowe.html
~Ania
Pyszne, ja polecam domowy wyrób serów np. feta camembert parmezan http://winoiser.com
~ania
Pyszne ciasto, ja polecam wyrób domowych serów: feta, koryciński, camembert i wiele innych lub cydr, wino i miód pitny http://winoiser.com
~dobre-rady-pomoc
Ciekawe to mocno czekoladowe ciacho z miłą chęcią bym spróbowała :
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/ciasto-bounty.html
~izka
fajny przepis, super sa tez domowe sery http://www.sery-domowe.pl
~Rondel
chętnie by się spróbowało takiego ciasta do popołudniowej kawki
zapraszamy na nasze przysmaki czekoladowe
http://ronddel.blogspot.com/search?q=czekoladowe+przepisy
~Kopalnia Smaku
podzielam opinię przedmówcy:) a od siebie polecam czekoladowe ciasto owsiane:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/167-100150-czekoladowe_ciasto_owsiane.html
~mkr
Pysznie, zapraszam na Makową Gwiazdę na Świąteczny stół
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego.html
~bułka z chlebem
Uwielbiam takie ciasta czekoladowe, do siebie zapraszam na inną wersję ciasta mocno czekoladowego z miętową śmietanką
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-mietowa-smietanka
~karel
Czy tego spodu się nie piecze?
kokoszkoland
Tak jak jest wcześniej napisane w przepisie, spód się piecze w temp. 180 st C przez około 20 minuty (do suchego patyczka). Górę z białą czekoladą się nie piecze tylko umieszcza w lodówce.
~karel
Teraz widzę, ale przedtem nie było albo u mnie źle się wyświetlało.
~Ewcia
Pyszne ciasto czekoladowe. Zapraszam też na moje świąteczne ciasta http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~SU
ooo …CIEKAWE CIACHO;) NA PEWNO PYSZNE …ZAPRASZAM NA ” PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWY ” POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/przekadaniec-brzoskwiniowy.html