Delikatny STROGONOW z drobiu
Święta to czas nie tylko słodkości i prezentów, ale też rodzinnych spotkań, nie koniecznie przy wigilijnym stole. Dlatego dziś prezentujemy idealne rozwiązanie na nocne spotkania z rodziną i znajomymi. Bo nic tak nie smakuje wieczorami, jak stary sprawdzony strogonow. Chodź ten już z nazwy powinien być zrobiony z wołowiny, nie byłabym sobą gdybym trzymała się utartych reguł. U nas strogonow jest z drobiu. Może być kurczak lub indyk. Dzięki temu zupa jest dużo lżejsza i czuć w niej wyraźniej smak warzyw.
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka (lub jedna mała z indyka)
- słoik kiszonych ogórków
- czerwona papryka
- 10 dużych pieczarek
- 2 cebule
- oliwa
- tabasco
- sos sojowy
- pieprz i sól
- ostra papryka
- słodka papryka
Piersi kurczaka pokroić w paski. Włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować. W tym czasie pokroić ogórki kiszone w plastry (jeden ogórek na ćwiartki), przysmażyć na oliwie i dodać do ugotowanego mięsa. Tak samo zrobić z cebulą, papryką i pieczarkami. Nie przestając gotować zupy – smaki muszą się połączyć. Kiedy już wszystkie składniki będą w garnku doprawić według upodobań. Ja dodałam pieprz, tabasco, słodką i ostrą paprykę i na koniec sos sojowy, zamiast soli.
Tak przygotowaną zupę można odgrzewać bez końca i podawać ją gościom. Gwarantuje, że będą zadowoleni, mimo, że w zupie nie ma wołowiny.
SMACZNEGO
(M)