Kruche CIASTECZKA z posmakiem cytrynowym
Grudzień to czas nie tylko prezentów, ale też łakoci. Bo jeśli mamy sobie dogadzać, to kiedy jeśli nie w zimie? Kruche ciasteczka są proste w wykonaniu, idealnie pasują do kawy, ale też po prostu jako przekąski dla rodziny, która odwiedzi nas w święta. Cytryna dodaje ciastkom lekkiego orzeźwienia i dzięki temu nie są zbyt słodkie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, do momentu aż ciasto uformuje się w jednolitą, zbitą kulkę.
Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Przynajmniej przez 60 minut. Ciasteczka będą tym bardziej kruche, im dłużej ciasto poczeka w lodówce. Można go tam schładzać nawet całą noc, jeśli tylko mamy czas i lubimy kruchość ciasta.
Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm. Wyciąć foremkami ciastka i układać na wcześniej przygotowanej blasze do wypieków.
Piec 190°C przez około 10-15 minut.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~Szefowa w swojej kuchni. ;-)
Mam ochotę na coś cytrynowego. 🙂 Super kształty. 🙂
kokoszkoland
dzięki 🙂 zachęcam do pieczeni 🙂