ciasteczka,  święta

CIASTKA z orzechami laskowymi

Czas na pieczenie świątecznych ciasteczek. Co roku przygotowujemy dla naszych bliskich paczki z tymi łakociami. Zaczynam je piec dużo przed świąteczną gorączką. Po pierwsze długie jesienne wieczory sprzyjają pieczeniu, po drugie ciasteczka zyskują na kruchości i smaku czekając w pudełkach.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Moje wypieki.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • ½ szkl. brązowego cukru
  • 1½ szkl. mąki pszennej
  • ¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szkl. grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych

W misce utrzeć miękkie masło z brązowym cukrem na momentu otrzymania puszystej masy.
Dodać mąkę, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sól. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, dodać posiekane orzechy laskowe i drobno posiekaną czekoladę. Ugniatać do momentu uformowania ciasta.
Ciasteczka formować na małe kulki wielkości orzech włoskiego, spłaszczyć na średniej grubości placuszki. Ułożyć w sporych odległościach od siebie, w czasie pieczenia ciastka nieco urosną.

Piec w temperaturze 160°C przez około 15-20 minut

IMG_3429

IMG_3452

IMG_3442

IMG_3454

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *