CIASTKA z orzechami laskowymi
Czas na pieczenie świątecznych ciasteczek. Co roku przygotowujemy dla naszych bliskich paczki z tymi łakociami. Zaczynam je piec dużo przed świąteczną gorączką. Po pierwsze długie jesienne wieczory sprzyjają pieczeniu, po drugie ciasteczka zyskują na kruchości i smaku czekając w pudełkach.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Moje wypieki.
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- ½ szkl. brązowego cukru
- 1½ szkl. mąki pszennej
- ¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szkl. grubo posiekanych orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
W misce utrzeć miękkie masło z brązowym cukrem na momentu otrzymania puszystej masy.
Dodać mąkę, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sól. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, dodać posiekane orzechy laskowe i drobno posiekaną czekoladę. Ugniatać do momentu uformowania ciasta.
Ciasteczka formować na małe kulki wielkości orzech włoskiego, spłaszczyć na średniej grubości placuszki. Ułożyć w sporych odległościach od siebie, w czasie pieczenia ciastka nieco urosną.
Piec w temperaturze 160°C przez około 15-20 minut
Jeden komentarz
~gin
Ja też już powoli zabieram się za świąteczne ciasteczka 🙂
Twoje wyglądają niezwykle kusząco 🙂