KONFITURA z dyni
Jesienny sezon już za nami. Jednym ze sposobów na zachowanie sezonowych smaków jest oczywiście „włożenie” ich do słoika. Dlatego dziś prezentujemy konfiturę z dyni. Bardzo prosta w przyrządzeniu, ale efektowna w smaku. Dzięki połączeniu jedynie trzech składników zimą będzie można się cieszyć smakiem dyni. Konfitura świetnie pasuje do naleśników i kanapek na śniadanie.
Składniki (na 700 gramów konfitury):
- 1 kg dyni
- 1 cytryna
- 3/4 szklanki cukru
Dynie obrać i pokroić w kostkę (o bokach około 1 cm). Kostki warzywa włożyć do dużego sitka, to umieścić w garnku z wodą i gotować około godzinę, aż z kostek zacznie się robić papka. Jeśli nie ma wystarczająco dużego sitka, to można po prostu metalowy durszlak wyłożyć gazą, efekt jest podobny. Chodzi o to, żeby kiedy dynia zacznie się rozpadać, jej cząstki nie pływały w wodzie.
Cukier wsypać do 200 ml wody. Przygotować syrop. Kiedy cukier się rozpuści dodać rozgotowaną dynię. Z cytryny wycisnąć sok i dodać go do gotującej się konfitury. Całość powinna się gotować do momentu kiedy dynia będzie się rozpadać przy mieszaniu łyżką, ale kiedy większość wody odparuje konfiturze można „pomóc” blenderem. Trzeba tylko pamiętać, żeby całość byłą wystarczająco gęsta.
Gorącą konfiturę przekładać do słoików, mocno zakręcić i obrócić do góry dnem, aż do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
3 komentarze
~Kamila
Można użyć dynii ozdobnej? Bo nie wiem czy na zdjęciach są dlatego, że ładne czy też się nadają do jedzenia? 🙂
Akurat ozdobne wyjątkowo u mnie obrodziły w przeciwnieństwie do „zwykłych-jadalnych” 😉
kokoszkoland
Niestety dynie ozdobne nie są jadalne 🙁 w ogródku Naszej babci w ty roku też można znaleźć ich wiele.
~Obżarciuch
super przepis, ja lubię jeszcze dodać pomarańczę 🙂
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/dzem-z-dyni-z-pomarancza.html
pozdrawiam!