obiad

ZAPIEKANKA z dyni i kaszy jaglanej

Zima coraz bliżej, dlatego postanowiłam korzystać z dobrodziejstw jesieni póki można.  Dlatego na KokoszkoLandowym stole znów pojawiła się dynia. To uniwersalne warzywo jest smaczne, ale też zdrowe i niskokaloryczne. Dostarcza naszemu organizmowi błonnik i tak bardzo potrzebny nam (zwłaszcza, gdy nie ma zbyt wiele słońca) beta-karoten.

Danie polecamy weganom.

Inspiracja z magazynu Palce Lizać „Gazety Wyborczej”

Składniki:

  • 2 cebule
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 10 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka pestek słonecznika
  • 2 szklanki dyni startej na tarce
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • curry
  • oliwa

Ugotować kaszę jaglaną (zalać ją dwoma szklankami wody i od czasu do czasu mieszać). Cebule pokroić w kostkę. Tak samo pieczarki. Cebule zeszklić na oliwie, kiedy zmięknie dodać pieczarki i smażyć, aż pieczarki puszczą soki. Dodać startą dynię i wszystko razem smażyć jeszcze około 7 minut. Wszystko razem połączyć i delikatnie zamieszać i doprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką (albo innymi ulubionymi przyprawami). Dodać sok z połówki cytryny. Odstawić do przestudzenia.

Pestki słonecznika zmielić w blenderze dodać do migdałów. Wszystko razem przesypać do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować na małym ogniu. Powinna nam powstać gęsta, lekko zbita „breja”. Dodać sok z połówki cytryny. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie trzeba chwilę jeszcze gotować, żeby nadmiar wody odparował, jeśli za gęste dolać odrobinę wody.

Dynię z kaszą jaglaną przełożyć do żaroodpornego naczynia – uklepać delikatnie łyżką. Wierzch polać sosem z orzechów, równomiernie  po całej zapiekance.

Piec przez 30-40 minut w 170 stopniach.

 

IMG_2999

IMG_2987

IMG_2991

SMACZNEGO!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *