ZAPIEKANKA z dyni i kaszy jaglanej
Zima coraz bliżej, dlatego postanowiłam korzystać z dobrodziejstw jesieni póki można. Dlatego na KokoszkoLandowym stole znów pojawiła się dynia. To uniwersalne warzywo jest smaczne, ale też zdrowe i niskokaloryczne. Dostarcza naszemu organizmowi błonnik i tak bardzo potrzebny nam (zwłaszcza, gdy nie ma zbyt wiele słońca) beta-karoten.
Danie polecamy weganom.
Inspiracja z magazynu Palce Lizać „Gazety Wyborczej”
Składniki:
- 2 cebule
- szklanka kaszy jaglanej
- 10 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- szklanka pestek słonecznika
- 2 szklanki dyni startej na tarce
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- curry
- oliwa
Ugotować kaszę jaglaną (zalać ją dwoma szklankami wody i od czasu do czasu mieszać). Cebule pokroić w kostkę. Tak samo pieczarki. Cebule zeszklić na oliwie, kiedy zmięknie dodać pieczarki i smażyć, aż pieczarki puszczą soki. Dodać startą dynię i wszystko razem smażyć jeszcze około 7 minut. Wszystko razem połączyć i delikatnie zamieszać i doprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką (albo innymi ulubionymi przyprawami). Dodać sok z połówki cytryny. Odstawić do przestudzenia.
Pestki słonecznika zmielić w blenderze dodać do migdałów. Wszystko razem przesypać do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować na małym ogniu. Powinna nam powstać gęsta, lekko zbita „breja”. Dodać sok z połówki cytryny. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie trzeba chwilę jeszcze gotować, żeby nadmiar wody odparował, jeśli za gęste dolać odrobinę wody.
Dynię z kaszą jaglaną przełożyć do żaroodpornego naczynia – uklepać delikatnie łyżką. Wierzch polać sosem z orzechów, równomiernie po całej zapiekance.
Piec przez 30-40 minut w 170 stopniach.
SMACZNEGO!
7 komentarzy
~foodmania
świetna zapiekanka, totalnie moje smaki!
kokoszkoland
dziękujemy, polecamy
~Obżarciuch
oj dynia i kasza jaglana, jestem zaciekawiona takim połączeniem, świetna propozycja
polecam moje przepisy na kaszę jaglaną
http://oobzarciuch.blogspot.com/?q=kasza+jaglana
~Kasia
a czas i temperatura zapiekania?
kokoszkoland
Pieczemy 30-40 minut 170°C.
~Agnes
Czy cała zapiekankę trzeba jeszcze jakoś podgotować, zaparzyć, czy coś? Po co dajemy do tego żaroodpornego naczynia? Tylko do złożenia całej potrawy?
kokoszkoland
Przepraszamy za niedopatrzenie!
Oczywiście, całość wkładamy do piekarnika
Pieczemy 30-40 minut w 170°C.