MUFFINY z Snickers’em
Przedzimowe hasło mogło by brzmieć: Nie warto liczyć kalorii, lepiej zabrać się za pieczenie muffinek. I zgodnie z nim dzisiaj proponuję Muffinki z Snickers’em , masłem orzechowym i kremem mascarpone. Mają charakterystyczny słodko-słony smak. Idealne dla smakoszy masła orzechowego.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 6 łyżek masła orzechowego najlepiej z kawałkami orzechów
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 175 ml mleka
- 3 batony Snickers
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cynamonu
Posypka:
- 1 baton Snickers drobno pokrojony
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło orzechowe). W drugiej do mleka wlać roztopione masło i jajka. Wymieszać do momentu połączenia składników.
Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Uwaga! Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki batona Snickers i lekko zamieszać.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
Krem
Serek mascarpone ubić za pomocą blendera. Gdy serek będzie sztywny dodać cynamon. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na babeczki i udekorować drobno pokrojonym Snickers’em.
SMACZNEGO!
Jeden komentarz
~Agata
OMG. PYSZNE TO MUSI BYĆ. Szkoda, że nie zjem 😉