ZUPA krem z dyni
Jest jesień, to musi być dynia! Możecie już znaleźć na blogu przepis na ciasto z dyni i kawę. Teraz nadszedł czas na krem z dyni. Przepyszna, pożywna i kremowa zupa, o wyrazistym smaku. W sam raz na jesienną aurę, ucieszy podniebienie każdego smakosza.
Zupę można podawać z grzankami lub ptysiami. Grzanki można przygotować z suchego chleba, który macie w domu. Wystarczy pokroić w jedno centymetrowe kostki i piec w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.
Inspiracja z bloga Sweet Escape Into Kitchen
Składniki:
- 2l bulionu warzywnego
- ok. 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki śmietany do zup 12%
Obrać i pokroić w kostkę (2×2 cm) dynię oraz ziemniaki. Następnie rozgrzać patelnie i dodać posiekaną cebule i czosnek. Następnie kawałki dyni i ziemniaków. Wszystkie warzywa podpiec razem. Mieszać drewnianą łyżką tak, aby warzywa się nie przypaliły. Posypujemy solą pieprzem i curry. Zamieszać. Całość smażymy około 10 min.
Podsmażone warzywa delikatnie wsypać do pogrzanego wcześniej bulionu. Gotować aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do momentu oczytania konstytucji kremu. Zabielić śmietanką i gotować około 5 min. Gotowe.
SMACZNEGO!
Jeden komentarz
~Obżarciuch
fajna zupka na jesienne dni 🙂 ja lubię od czasu do czasu zrobić taką wersję rozgrzewającej zupy z chorizo
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/06/pikantna-zupa-paprykowa-z-chorizo.html
pozdrawiam!