SYROP DYNIOWY czyli poprawiacz humoru
Syrop dodany do popołudniowej kawy poprawi humor wszystkim w jesienne krótkie dni. Dzięki temu dodatkowi kawa zyskuję mocno korzenny aromat i smak. Podobne kawy, w sezonie jesiennym, można dostać w wielu kawiarniach.
Dla zwiększenia doznań czarny napój można podawać z bitą śmietaną.
Składniki
- 4 łyżki puree z dyni (przepis)
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 5-6 goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ¾ szklaki cukru trzcinowego
- 1,5 szkl. wody
Do garnka wlać wodę, powoli gotować na małym ogniu. Dodać puree, cukier i wszystkie przyprawy. Gotować około 10 minut. Cały czas mieszać, aby masa nie przywarła do spodu garnka. Gotowy syrop przelać do buteleczki. Trzymać w lodówce.
Syrop podawać z około 1-2 łyżki do kubka kawy latte .
SMACZNEGO!
3 komentarze
~gin
Mniam, idealna jesienna kawa 🙂
~madziara
Jak długo można przechowywać taki syrop??
kokoszkoland
W lodówce do 7 dni. (K)