ciasto

SZARLOTKA mojej babci

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. W każdym domu przygotowuje się je zupełnie inaczej. Mi recepturę na to ciasto zdradziła moja babcia. Musze jej publiczne za to podziękować, bo to ciasto podbiło serce i żołądek już nie tylko mieszkańców KokoszkoLandu, ale też znalazło wielu zwolenników poza nim.

Proponuje podać szarlotkę z LEMON CURD (przepis), krem przełamuję słodycz ciasta.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 żółtek jajek
  • ok. 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu 

 Piana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 opakowanie kisielu (jasnego)

 Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części (ok. 3/4 i 1/4). Mniejszą umieścić w lodówce na około 30 minut. Resztę rozwałkować i rozłożyć na dnie dużej brytfanny. Na ciasto wyłożyć starte na tarce (duże oczka) jabłka. Następnie posypać całość cynamonem.  

Piana

Ubić białka z szczyptą soli na sztywna pianę. Powoli dodawać cukier i kisiel cały czas miksując. Pianę delikatnie przełożyć na warstwę z jabłkami.

Wyjąć resztę ciasta z lodówki i zetrzeć na tarce (duże oczka). Następnie startym ciastem posypać równolegle warstwę z piany. Gotowe ciasto umieścić w piekarniku.

Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 45 minut.

IMG_2389

IMG_2395

IMG_2397

IMG_2419

SMACZNEGO! 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *