PUMPKIN PIE amerykański placek z dynią
Jesienny klasyk popularny za oceanem. Amerykanie nie wyobrażają sobie Halloween bez tego ciasta. Od bardzo dawna przymierzałam się do upieczenia tego zachodniego cudeńka i bardzo mi zasmakował jego specyficzny smak. Nigdy wcześniej nie jadłam takiego ciasta. Nadzienie jest wilgotne i delikatne o wyraźnym dyniowym i imbirowym aromacie, a orzechy w spodzie są miłą, słodką niespodzianką.
Składniki na spód
- 200 g maki
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 60 g orzechów włoskich
Składniki na nadzienie
- 250 g puree z dyni (przepis)
- 100 g brązowego cukru
- ¼ łyżeczki startego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki startego cynamonu
- ½ szklanki śmietany 12% lub 18%
- 2 żółtka
- 2 białka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.
Wyłożyć ciasto do formy na tarte i ponakłuwać widelcem
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Posiekać orzech na drobne kawałki. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Wysypać i delikatnie wgnieść kawałki orzechów w spód. Piec kolejne 10 minut.
Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, cukier i wszystkie przyprawy. Podsmażyć do momentu, kiedy masa będzie spójna i szklista (około 15 minut, cały czas mieszając).
Śmietanę wymieszać z żółtkami i dodać do masy z dynią.
Białka z jajek i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć nadzienie z pianą. Całość wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
SMACZNEGO!
9 komentarzy
~zjedz_mnie
Brzmi całkiem ciekawie, czyli do przetestowania, tym bardziej, że dynia na topie 😀
Nie rozumiem jedynie składu nadzienia ¼ łyżeczki startego imbiru i 1/2 łyżeczki startego imbiru , pozdrawiam
kokoszkoland
wkradł się mały chochlik:) Dzięki za spostrzegawczość.
~Obżarciuch
no no to mi się podoba 🙂 kolejna inspiracja na dynię 😛
polecam też moje ciasto z dyni
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-dyni.html
pozdrawiam!
sebykomand
Wygląda pysznie
kokoszkoland
dzięki 🙂 zapraszamy do innych przepisów
sebykomand
Smakować też musi dobrze
~Natalia
Bardzo fajnie wygląda, dzięki za przepis na pewno spróbuję 🙂
~gin
Muszę też kiedyś takie zrobić 🙂 Tobie wyszło cudne 🙂
kokoszkoland
dziękujemy! zapraszamy do innych przepisów!