ciasto

PUMPKIN PIE amerykański placek z dynią

Jesienny klasyk popularny za oceanem. Amerykanie nie wyobrażają sobie Halloween bez tego ciasta. Od bardzo dawna przymierzałam się do upieczenia tego zachodniego cudeńka i bardzo mi zasmakował jego specyficzny smak.  Nigdy wcześniej nie jadłam takiego ciasta. Nadzienie jest wilgotne i delikatne o wyraźnym dyniowym i imbirowym aromacie, a orzechy w spodzie są miłą, słodką niespodzianką.

Składniki na spód

  • 200 g maki
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 60 g orzechów włoskich

Składniki na nadzienie

  • 250 g puree z dyni (przepis)
  • 100 g brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki startego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki startego cynamonu 
  • ½ szklanki śmietany 12% lub 18%
  • 2 żółtka
  • 2 białka

 Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.

Wyłożyć ciasto do formy na tarte i ponakłuwać widelcem

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Posiekać orzech na drobne kawałki. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Wysypać i delikatnie wgnieść kawałki orzechów w spód. Piec kolejne 10 minut.

Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, cukier i wszystkie przyprawy. Podsmażyć do momentu, kiedy masa będzie spójna i szklista (około 15 minut, cały czas mieszając).

Śmietanę wymieszać z żółtkami i dodać do masy z dynią.

Białka z jajek i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

Delikatnie połączyć nadzienie z pianą. Całość wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut.

IMG_1813

IMG_1823

IMG_1818

IMG_1798

SMACZNEGO!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *