ZUPA krem z ziemniaków
Mówi się, że w Polska słynie z ziemniaków i tego, że w większości domach pojawiają się one codziennie
„- Mamo, kiedy będzie obiad? – Kiedy ziemniaki się ugotują”, albo „-Jak nie możesz, to zostaw ziemniaki i zjedz resztę”. To słowa, które pamięta chyba każdy z nas, bo wszyscy wychowani na polskiej kuchni jedliśmy standardowy zestaw „mięso + surówka + ziemniaki”.
Ale dania, w których występują ziemniaki, wcale nie muszą być nudne. Nie musi być też wcale podawany jako dodatek do głównego dania, przeciwnie u nas wylądowały w miseczce na zupę i sprawdził się świetnie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule średnie
- 1 łyżka masła
- 1 marchew
- 1 seler średni
- 1 mały por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 100 g startego sera parmezanu
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- groszek ptysiowy lub grzanki
Obrać i posiekać drobno cebulę. Wrzucić ją na patelnie i dusić na maśle aż zmięknie. Ziemniaki, marchew, seler i pora obrać i pokroić w kostkę. Do warzyw dodać całe, obrane ząbki czosnku i razem gotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, a część wody odparuje dodać cebulę. Wszystko zmiksować blenderem na gładką, kremową masę.
Krem podawać na gorąco z groszkiem ptysiowym lub grzankami, startym żółtym serem i poszatkowaną świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!