CIASTO z gruszkami
Nic tak dobrze nie wpływa na samopoczucie jak słodkie owoce. A jeśli te owoce zjemy w cieście, to już można pokonywać szarość jesieni. Choć gruszki najchętniej zjadam prosto z drzewa, tym razem postanowiłam poeksperymentować. Pierwszy raz robiłam ciasto z tym owocem i już wiem, że będzie gościć u nas częściej.
Składniki
- 220-250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 3 jajka
- 2 duże gruszki
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło i roztrzepane jajka. Dokładnie zagnieść ciasto rękami.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Umyte gruszki, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzch ciasta.
Piec w 180°C przez około 60 minut.
Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
2 komentarze
~gin
Ja ciasta z gruszkami lubię bardzo, Twoje wygląda cudownie 🙂
kokoszkoland
dzięki 🙂