KREM z leśnych grzybów
Jesień nie musi być szara, bura i ponura. Najłatwiej i najskuteczniej poprawić atmosferę ciepłym daniem. O tej porze roku najlepiej smakuje gorąca, kremowa zupa z grzybów. Własnoręcznie nazbierane latem grzyby świetnie poprawiają nastrój jesienią.
Składniki:
- 500 g grzybów ( kozaki, borowiki)
- 1 l bulionu grzybowego
- 100 ml śmietany (18%)
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz do smaku
Grzyby czyścimy, myjemy kroimy w kostkę. W garnku z bulionem gotujemy przez 10 minut marchewkę, pietruszkę, czosnek. Następnie dodajemy grzyby gotujemy 20 minut pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy przy pomocy blendera na gładką kremową konsystencję dodajemy śmietankę 50 ml.
GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę. W piekarniku na brytwanie rozgrzać masło, dodać chleb i chwile upiec. Podawać grzanki do gorącej zupy z dodatkiem śmietany i poszatkowanej świeżej natki pietruszki.
SMACZNEGO!
7 komentarzy
~Ocet jabłkowy
uwielbiam grzyby. a sam krem można ciekawie wykorzystać.
kokoszkoland
polecamy!
~Obżarciuch
palce lizać! prosto i smacznie, to lubię 🙂
też byłam ostatnio na grzybach, a w efekcie powstała jajecznica z kurkami 😀
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/jajecznica-z-kurkami.html
pozdrawiam!
kokoszkoland
Grzyby lubimy w każdej postaci:)
~Szef kuchni odleciał
Świetny przepis i fajne zdjęcia 🙂
kokoszkoland
Dzięki wielkie, zapraszamy do innych wpisów!
~Edyta
Wygląda smakowicie. Mój mąż uwielbia grzyby.