Słodko-słona KASZA JAGLANA z pieczarkami
Kasza jaglana to produkt wprost idealny, niskokaloryczny, zdrowy, nie uczula i na dodatek jest smaczna. Od dłuższego czasu miałam ochotę użyć jej do przygotowania obiadu, więc kiedy tylko miałam chwilę czasu zrobiłam eksperyment i wyszła z niego kasza jaglana na słodko, ale z lekkim posmakiem czosnku, dzięki czemu nie jest mdła, ani nudna. Dzięki swojej konsystencji świetnie nadaje się na obiad do pracy, czy na uczelnie.
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej
- 500 g pieczarek
- mała cukinia
- puszka ananasa
- mała puszka mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- masło
- sól
Kasze jaglaną przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i odłożyć na talerz. Cebule obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Posiekać drobno czosnek. Obrać pieczarki i cukinię pokroić je w średniej grubości paski. Kiedy już wszystko mamy pokrojone, przyzłocić cebulę na maślę. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek, stale mieszając. Do tego dodać pieczarki i cukinię, zamieszać i czekać aż puszczą soki i odparują. Pamiętać o mieszaniu. Kiedy danie odparuje wlać syrop z ananasa i zagotować. Do tego dodać mleczko kokosowe. Znowu zagotować. Dodać kaszę, dusić 15-20 minut. Pod koniec dodać pokrojonego ananasa. Gotować do odparowania. Na końcu posolić.
SMACZNEGO!
2 komentarze
~foodmania
kasza jaglana w takim wydaniu musi smakować wyśmienicie!
kokoszkoland
polecamy!