obiad

Słodko-słona KASZA JAGLANA z pieczarkami

Kasza jaglana to produkt wprost idealny, niskokaloryczny, zdrowy, nie uczula i na dodatek jest smaczna. Od dłuższego czasu miałam ochotę użyć jej do przygotowania obiadu, więc kiedy tylko miałam chwilę czasu zrobiłam eksperyment i wyszła z niego kasza jaglana na słodko, ale z lekkim posmakiem czosnku, dzięki czemu nie jest mdła, ani nudna. Dzięki swojej konsystencji świetnie nadaje się na obiad do pracy, czy na uczelnie.

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 500 g pieczarek
  • mała cukinia
  • puszka ananasa
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • masło
  • sól

Kasze jaglaną przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i odłożyć na talerz. Cebule obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Posiekać drobno czosnek. Obrać pieczarki i cukinię pokroić je w średniej grubości paski. Kiedy już wszystko mamy pokrojone, przyzłocić cebulę na maślę. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek, stale mieszając. Do tego dodać pieczarki i cukinię, zamieszać i czekać aż puszczą soki i odparują. Pamiętać o mieszaniu. Kiedy danie odparuje wlać syrop z ananasa i zagotować. Do tego dodać mleczko kokosowe. Znowu zagotować. Dodać kaszę, dusić 15-20 minut. Pod koniec dodać pokrojonego ananasa. Gotować do odparowania. Na końcu posolić.

IMG_2260

IMG_2264

SMACZNEGO!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *