CUKINIA w curry
Sezon na cukinie powoli dobiega końca, najlepszym sposobem na zatrzymanie lata jest… włożenie jego najsmaczniejszych elementów do słoika. Tak też co roku robimy z cukiniami. Można je przygotowywać w różny sposób. My robimy je na ostro w curry. Świetnie pasują jako przekąska na „szybką imprezę” czy do obiadu.
Składniki:
- 2,5 kg cukinii (już bez pestek)
- 2 średnie cebule
- 7 szklanek wody
- liście selera
- 1,5 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki gorczycy
Cukinie umyć, obrać ze skórki i oczyścić – pozbyć się ze środka wszystkich pestek. Pokroić w kostki (około 1cm x 1 cm). Cebule pokroić na średniej grubości paski, a liście selera potargać na mniejsze kawałki.
Przygotować sobie słoiki. Muszą być wyparzone i osuszone, jeśli chcemy pozbyć się z nich zapachu poprzedniego produktu najlepiej wsypać do nich odrobinę kwasku cytrynowego i zalać wrzątkiem.
Do każdego tak przygotowanego słoika na dno położyć jeden plasterek cebuli i wsypać kilka ziarenek gorczycy. Wsypać pokrojoną w kostki cukinie (układać dość ciasno, ale bez nadmiernego upychania).Na samą górę położyć kilka listków selera.
Do garnka wlać 7 szklanek wody, 1,5 szklanki octu, do tego dodać 3 szklanki cukru i jedną łyżkę soli, dwie łyżeczki curry i zagotować.
Ciepłą zalewę wlać do słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować oko 10-15 min. Dokręcić słoiki i odłożyć je do ostygnięcia do góry dnem.
SMACZNEGO!