DŻEM jabłko-gruszka i rodzynki
Nawet najzwyklejsze smaki mogą przybierać niezwykłą formę. Wystarczy jeden mały fortel. Tym razem są to rodzynki. Dzięki nim standardowy dżem jabłkowo-gruszkowy nie jest wcale taki nudny jakby mogło się wydawać.
Składniki
- 150 g rodzynek (może być mniej, lub więcej, zależy od upodobań)
- 1,5 kg jabłek
- 1,5 kg gruszek
- 250 g cukru
W ciepłej wodzie namoczyć rodzynki ( zostawić je tam około godzinę). W tym czasie obrać owoce i usunąć im ogryzki. Wszystko pokroić na kostki i zasypać cukrem. Poczekać aż owoce puszczą soki (około 30-40 minut). Przełożyć je do rondla z grubym dnem, dodać rodzynki i gotować aż cała mikstura zgęstnieje.
Gorące wkładać do słoików, dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 10 min.
SMACZNEGO!