DŻEM śliwkowo-brzoskwiniowy
Słoneczne lato już za nami, ale na szczęście na straganach i bazarach można jeszcze dostać świeże owoce i warzywa. Żeby na dłużej zatrzymać smak lata włożyłyśmy trochę owoców do słoików. Jak zwykle było trochę eksperymentów i działania na „czuja”, ale efekt dokładnie taki jak zaplanowałam. Słodycz w sam raz na kanapkę czy do naleśników.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 1,5 kg brzoskwiń
- 1 cytryna
- 0,5 kg cukru
- laska wanilii
Owoce dokładnie umyć i wydrylować. Brzoskwinie obrać ze skórki. Wszystko pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka i delikatnie rozgnieść. Dodać laskę wanilii i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce zrobią się miękkie rozgnieść je całkowicie np. blenderem. Dodać cukier i gotować do momentu gdy wszystko zgęstnieje.
Gorące przekładać do słoików, mocno zakręcić. Dla pewności można pasteryzować przez 10-15 minut.
SMACZNEGO!