ciasto

CIASTO z cukinią i czekoladą

„Cukiniowy sezon” nadal trwa, dlatego przedstawiam kolejne ciasto z cukinii. Tym razem cukinia została wykorzystana nie dla walorów smakowych, ale żeby ciasto było sprężyste i wilgotne. Smaku ciasta nadała czekolada. A kto by się oparł czekoladzie?

Inspiracja zaczerpnięta z blogu Strawberries from Poland

Składniki:

  • 120 ml oleju
  • 240 g mąki
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 3 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 400 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką)
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej, posiekanej

W misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem. Następnie dodać kawę i cukier.
Do mokrej mieszanki dodać 2/3 suchej mieszanki i wymieszać, ale niezbyt dokładnie.
Do pozostałych suchych składników dodać startą cukinię razem z sokiem i posiekaną na drobne kawałki czekoladą, następnie wymieszać.
Zawartość obu misek połączyć razem, mieszać chwilę za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto przelać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180°C przez 40-50 minut.

IMG_1077

IMG_1085

IMG_1093

IMG_1100

IMG_1097

SMACZNEGO!

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *