deser

DESER z serkiem mascarpone i figami

Gdy dopada cię kiepski humor, wakacje się kończą a za oknem pada deszcz, idealnym lekarstwem (na wszystko) jest coś słodkiego. Dlatego kiedy aura nie sprzyja KokoszkoLand serwuje swoim gościom pyszny deser. Uśmiech na twarzy łasuchów jest najlepszą rekomendacją.

 Składniki dla (4 osób)

  • Kawa najlepiej z ekspresu (wystarczą dwie 2-3 łyżki)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 8 sztuk większych biszkoptów
  • 4 figi
  • 5-6 łyżeczek miodu leśnego
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 listki mięty do ozdoby
  • 4 szklanki, w których podamy deser

Przygotowanie:

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać po łyżce serka mascarpone. Całość miksować na gładka masę.

Moczyć pojedynczo biszkopty w ciepłej kawie. Na spód szklanki wyłożyć nasączony, połamany biszkopt, następnie masę serowo-śmietanową. Powtórzyć warstwę z nasączanymi biszkoptami i masę serową.

Najlepiej przed podaniem umieścić deser na około 1 godzinę do lodówki.

Figi pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelnię. Miód wymieszać z octem i dodać na patelnię. Podgrzewać wszystko razem ok 7 minut. Delikatnie mieszać drewnianą łyżeczką, tak żeby się nie uszkodziły. Na wiesz deseru dajemy ciepłe figi i polewamy je pozostałym sosem.

IMG_1728

IMG_1732

IMG_1733

 

IMG_1745

IMG_1751

IMG_1757

SMACZNEGO!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *