OGÓRKI z curry
Okazało się, że ów przekąska gości na stole mojego kolegi od pokoleń. Dostałam nawet od niego oryginalny przepis spisany ręką jego prababci. Są pyszne (nie trzeba wierzyć, na słowo, można zrobić je sobie samemu). U mnie stały się już tradycyjnym sierpniowym przetworem, który zimą robi furorę wśród wszystkich odwiedzających KokoszkoLand gości.
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 6 dużych cebul
- 4 łyżki soli
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki octu
- 4 łyżki pieprzu mielonego
- 4 łyżki przyprawy curry
- 4 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 4 łyżki kopru zielonego
- 4 łyżki gorczycy białej
Ogórki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (większe można na jeszcze drobniejsze kawałki). Wszystkie wrzucić do dużej miski. Pokroić cebule na kosteczki i dodać do ogórków. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na 3 godziny, żeby ogórki puściły soki.
W tym czasie przygotować zalewę. Zagotować 3 szklanki octu z trzema szklankami cukru. I odstawić do wystygnięcia.
Po tym czasie do zimnej zalewy dodać 4 łyżki (opakowanie) pieprzu, curry, słodkiej papryki i gorczycy. Dodać też zielony koper. Lepszy świeży, ale jeśli nie mamy ewentualnie może być suszony z saszetki.
Kiedy już wszystko jest gotowe wkładać ogórki i cebulę do słoików (najlepiej pionowo), zalewę wymieszać z wodą spod ogórków i wlewać do wyparzonych słoików. Wszystkie słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować.
20 komentarzy
~Megly
Znam ten przepis. Ogórki wychodzą bardzo smaczne.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.megly.pl
~henia
bardzo ciekawy sposób na ogórki!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/07/ogorki-maosolne.html
pozdrawiam
~Obżarciuch
takie ogorki sa pyszne mialam okazje kosztowac
ja niedawno robilam na zime salatke z zielonych pomidorów z papryką
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/saatka-z-zielonych-pomidorow-z-papryka.html
pozdrawiam
~kuchniabezglutenu
do ogórka polecam pyszną wołowinę po maderyjsku
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com/2014/09/woowina-po-maderyjsku.html
~mkr
Pyszne ogórki , w sam raz do kotlecików mielonych z cukinią i chili – zapraszam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/07/kotlety-mielone-z-cukinia-i-chili.html
pozdrawiam
~Gość
Świetna sprawa, polecam też małosolne
http://inews.com.pl/WordPress3/ogorki-malosolne
~dobre-rady-pomoc
Ciekawa propozycja przygotowania ogórków.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/06/przepis-na-ogorki-maosolne.html
~Obżarciuch
takie ogorki sa pyszne mialam okazje kosztowac
ja niedawno robilam na zime salatke z zielonych pomidorów z papryką
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/saatka-z-zielonych-pomidorow-z-papryka.html
pozdrawiam
~suafek
Czy te ogórki aby na pewno są kiszone ? Z taką ilością octu to raczej konserwowe.
~Jolka
Ogórki kiszone z octem???? Chyba konserwowe. Kiszone/ kwaszone zalewa się soloną wodą i jak nazwa wskazuje się je kisi
~Renee
Dokładnie tak!
~brunetek
są przepyszne robię już kilka lat z rzędu i zawsze znikają z półek
~krzyżak
To jednak nie są OGÓRKI KISZONE. To ogórki konserwowe. Przynajmniej w moich stronach termin KISZONE oznacza coś zupełnie innego. A ogórki konserwowe w curry robię od wielu lat w różnych odmianach – równie smaczne są przyrządzane z dodatkiem curry pikle czy sałatka ogórkowe. Pozdrawiam.
~SU
PYSZNE SĄ TAKIE OGÓRECZKI NP DO GRILLA -IDEALNE..TEŻ TAKIE ROBIŁAM ,A ZAPRASZAM NA OGÓRECZKI W CHILI :
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ogoreczki-w-chili.html
POZDRAWIAM
kokoszkoland
Faktycznie, ocet raczej kojarzy się bardziej z konserwowymi, niż z kiszonymi ogórkami. U nas zwyczajowo przyjęło się mówić, na te konkretne „kiszone” (zwłaszcza, że w smaku zdecydowanie nie przypominają konserwowych) i tak zostało. Dzięki za zwrócenie uwagi.
~tss
Polecam przetwory z piekarnika – http://www.stachurska.eu/?p=17189 .
~Szef kuchni odleciał
Od dawna się zastanawiam, jak będą takie ogórki smakować 🙂 chyba się skuszę
~miroxo
nie zapomnij , Słonko , że gdy prababcia to pisała istniał jedynie ocet 6% … 🙂
~bułka z chlebem
Ogórki zimą są niezbędne w naszej kuchni, zobacz też moje przetwory 🙂
http://bulkazchlebem.pl/tematy/przetwory
~klara
świetnie to wyglada. bardzo dobrze tez zapakowane. ogórki pyszne.
http://ocetjablkowy.blog.pl