MAKARON z sosem grzybowym
Sos świetnie nadaje się do wielu potraw jarskich. Można go podawać np.: z makaronem, plackami ziemniaczanymi, kaszami czy kluskami śląskimi. Podstawowym składnikiem są grzyby im ich więcej, tym lepiej. Każdy grzybiarz wie, że istotne jest też to jakich grzybów używamy. Ja najbardziej lubię sos z borowików, ale kozaki też dają radę. W tym sezonie mamy wyjątkowy wysyp grzybów, więc trzeba korzystać, zbierać i oczywiście jeść. U nas te leśne pyszności zostały zjedzone (a właściwie wchłonięte) z makaronem.
Składniki
- 35 dag grzybów (borowików lub kozaków)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki śmietany 12-proc. do zup i sosów
- 15 dag sera pleśniowego (niebieskiego)
- 15 dag serka do kanapek (śmietankowy)
- sól, pieprz do smaku
- bazylia
- paczka makaronu penne
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, a następnie pokroić na kostkę. Wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować ok. 15 minut, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Na patelni podgrzewamy: masło i serki (2-3 min). Po tym czasie zmiksować, dodając śmietanę. Połączyć z grzybami i razem zmiksować. Dodać bazylie, pieprz i sól do smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut do momentu uzyskania gęstego sosu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
19 komentarzy
~mkr
Pycha, zapraszam na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/kurczak-w-sosie-smietanowo-grzybowym.html
pozdrawiam
kokoszkoland
super propozycja
~Obżarciuch
fantastyczny sposób na makaron 🙂 zobacz moją propozyję dania z grzybami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/grzybobranie-zupa-ze-swiezych-grzybow.html
~henia
pyszny makaron!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/04/zapiekany-makaron-z-groszkiem.html
~ania
fajny sos, a właśnie mam świeże grzybki, muszę zrobić, ja polecam wyrób domowych serów i innych produktów, proste przepisy i smaczne wyroby np. feta, mozarella czy oscypek lub cydr i miód http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~Gość
Bardzo fajny ten sosik.
Polecam też taki
http://inews.com.pl/WordPress3/sos-ze-swiezych-grzybow
kokoszkoland
wygląda smakowicie 🙂 dzięki za propozycję
~przepismamy
Pysznosci, polecam tez makaron pelnoziarnisty w sosie z boczniaków
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/makaron-penoziarnisty-w-sosie-z.html
kokoszkoland
wygląda smakowicie
~bułka z chlebem
Pyszne danie, u mnie spróbuj szynki wieprzowej w sosie z pieczarkami 🙂
http://bulkazchlebem.pl/szynka-wieprzowa-w-sosie-z-pieczarkami
~UlubionePrzepisybarbary
Teraz grzyby na wyciągniecie ręki trzeba korzystać. Twoja propozycja jest smakowita. A jak zabraknie grzybów, to spróbuj makronu z czosnkiem w roli głównej, jest świetny. To nie jest tylko moja opinia:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/makaron-z-czosnkiem-i-pietruszka.html
Pozdrawiam
kokoszkoland
Dobrej kuchni nie ma bez czosnku 🙂
~Emilly
Fajny przepis na szybki obiadek z zielonym akcentem:).
A ja lubię spaghetti ze szpinakiem, polecam:)
kokoszkoland
Przepis na spaghetti z szpinakiem niebawem też się znajdzie na blogu 🙂
~suzana
pyszny obiadek: polecam sos pieczarkowy :pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-kluski.html
~Kuchnia i Podróże
Pyszne danie, sezon grzybowy trwa, a więc czas na takie pyszne dania.
A ja zapraszam na smażone maślaki z octem z białego wina.
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/09/smazone-maslaki.html
~Belial
Bardzo dobry pomysł na potrawę
~dobre-rady-pomoc
Ależ Twój makaron pysznie wygląda, dobrze że sezon na grzybki ruszył więc może i mnie uda się coś wyczarować z grzybkami.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/03/makaronowa-saatka-z-tunczykiem-i.html
kokoszkoland
dzięki 🙂