obiad

MAKARON z sosem grzybowym

Sos świetnie nadaje się do wielu potraw jarskich. Można go podawać np.: z makaronem, plackami ziemniaczanymi, kaszami czy kluskami śląskimi. Podstawowym składnikiem są grzyby im ich więcej, tym lepiej. Każdy grzybiarz wie, że istotne jest też to jakich grzybów używamy. Ja najbardziej lubię sos z borowików, ale kozaki też dają radę. W tym sezonie mamy wyjątkowy wysyp grzybów, więc trzeba korzystać, zbierać i oczywiście jeść. U nas te leśne pyszności zostały zjedzone (a właściwie wchłonięte) z makaronem.

Składniki

  • 35 dag grzybów (borowików lub kozaków)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • 15 dag sera pleśniowego (niebieskiego)
  • 15 dag serka do kanapek (śmietankowy)
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia
  • paczka makaronu penne

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, a następnie pokroić na kostkę. Wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować ok. 15 minut, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Na patelni podgrzewamy: masło i serki (2-3 min). Po tym czasie zmiksować, dodając śmietanę. Połączyć z grzybami i razem zmiksować. Dodać bazylie, pieprz i sól do smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut do momentu uzyskania gęstego sosu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.

SMACZNEGO!

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *