LECZO z cukiną i grzybami
Nie ma lata bez leczo. I nie ma leczo bez cukinii. A skoro (tak jak chwaliłyśmy się już Wam ostatnio TUTAJ) mamy jej obecnie nadmiar. Jedna z nich szybko trafiła do gara w towarzystwie innych warzyw. W tym roku mamy też wyjątkowy wysyp grzybów, dlatego i tych nie mogło zabraknąć w naszym daniu.
Efekt jak z bigosem – tego nie da się zepsuć.
Leczo w KokoszkoLandzie zawsze odbiega trochę od normy. Przede wszystkim dlatego, że jest to wersja bezmięsna. Zapewniamy jednak, że nawet zapalonym mięsożercom, trochę warzyw nie zaszkodziło.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 kalarepa
- 2 marchewki
- 1 papryka żółta
- 5 pomidorów
- 20 dag grzybów (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oleju
- 1 kostka warzywna
- 1 szklanki wody
- natka pietruszki
Kalarepę, marchewkę, grzyby kroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać 1 szklanką wody. Dodać kostkę warzywną. Gotować przez 10-15 minut. Paprykę, cukinie i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem przełożyć je do garnka i dodać do nich resztę warzyw i grzybów, co chwilę mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Mieszać delikatnie. Dusić całość aż cukinia zmięknie uważać, żeby jej nie rozgotować. Pod koniec gotowania dodać do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawić – jak lubimy.
5 komentarzy
~Obżarciuch
mniam mniam 🙂 teraz super czas na takie dania
zapraszam do mnie na gulasz mocno paprykowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/gulasz.html
pozdrawiam serdecznie!
~ewelina
Twój przepis mnie zaintrygował, nie jadłam jeszcze lecza z grzybami 😉
zapraszam również do mnie http://appetiteforlife.blog.pl/
~tss
Próbowałam dodatku grzybów do zupy ogórkowej – http://www.stachurska.eu/?p=16202 , ciekawy efekt.
~Na zdrowie
No to w sobotę, może niedzielę, pędzę do lasu.
Może cokolwiek uda się uzbierać i też zrobię sobie takie leczo. 🙂
~przepismamy
Wspaniala propozycja.
Polecam tez klasyczne leczo
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/leczo.html