obiad

LECZO z cukiną i grzybami

Nie ma lata bez leczo. I nie ma leczo bez cukinii. A skoro (tak jak chwaliłyśmy się już Wam ostatnio TUTAJ) mamy jej obecnie nadmiar. Jedna z nich szybko trafiła do gara w towarzystwie innych warzyw. W tym roku mamy też wyjątkowy wysyp grzybów, dlatego i tych nie mogło zabraknąć w naszym daniu.

Efekt jak z bigosem – tego nie da się zepsuć.

Leczo w KokoszkoLandzie zawsze odbiega trochę od normy. Przede wszystkim dlatego, że jest to wersja bezmięsna. Zapewniamy jednak, że nawet zapalonym mięsożercom, trochę warzyw nie zaszkodziło.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • 1 papryka żółta
  • 5 pomidorów
  • 20 dag grzybów (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kostka warzywna
  • 1 szklanki wody
  • natka pietruszki

 Kalarepę, marchewkę, grzyby kroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać 1 szklanką wody. Dodać kostkę warzywną. Gotować przez 10-15 minut. Paprykę, cukinie i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem przełożyć je do garnka i dodać do nich resztę warzyw i grzybów, co chwilę mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Mieszać delikatnie. Dusić całość aż cukinia zmięknie uważać, żeby jej nie rozgotować. Pod koniec gotowania dodać do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawić – jak lubimy.

Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z pieczywem.

 
SMACZNEGO!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *