obiad

PLACUSZKI z cukinią

„Walka” z nadmiarem cukinii trwa, dzisiaj coś wyjątkowego na obiad. Placuszki wymagają trochę pracy ale wynagradza to ich smak.

Zachęcamy do smażenia.

Składniki

  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 7-8 sztuk suszonych pomidorów
  • ok. 5-6 łyżek mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach razem ze skórą. Posolić startą cukinię i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie odsączyć nadmiar wody.

Ząbki czosnku obrać i pokroić na drobną kostkę. Suszone pomidory i bazylię pokroić w drobne paseczki.

Do startej cukinii dodać: czosnek, suszone pomidory, bazylię, mąkę oraz jajka. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Dodać przyprawy.

Rozgrzewać patelnię (najlepiej beztłuszczową – jeśli nie macie takiej to starajcie się smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i suszyć je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, na smaku nie stracą, a będą o wiele smaczniejsze) za pomocą dużej łyżki formować z ciasta płaskie placuszki. Smażymy na patelni z obu stron. Uważać żeby się nie przypaliły.

SMACZNEGO!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *