PLACUSZKI z cukinią
„Walka” z nadmiarem cukinii trwa, dzisiaj coś wyjątkowego na obiad. Placuszki wymagają trochę pracy ale wynagradza to ich smak.
Zachęcamy do smażenia.
Składniki
- 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 7-8 sztuk suszonych pomidorów
- ok. 5-6 łyżek mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach razem ze skórą. Posolić startą cukinię i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie odsączyć nadmiar wody.
Ząbki czosnku obrać i pokroić na drobną kostkę. Suszone pomidory i bazylię pokroić w drobne paseczki.
Do startej cukinii dodać: czosnek, suszone pomidory, bazylię, mąkę oraz jajka. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Dodać przyprawy.
Rozgrzewać patelnię (najlepiej beztłuszczową – jeśli nie macie takiej to starajcie się smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i suszyć je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, na smaku nie stracą, a będą o wiele smaczniejsze) za pomocą dużej łyżki formować z ciasta płaskie placuszki. Smażymy na patelni z obu stron. Uważać żeby się nie przypaliły.
Jeden komentarz
Fav Cook
O właśnie, jutro robię! 🙂