CIASTO z cukinią
Klęska urodzaju? Za dużo cukinii w ogródku? Dla moich znajomych i rodziny to żaden problem. Na przestrzeni dwóch dni zostałyśmy obdarowane, blisko 10 kg cukinii. Prezenty zostały docenione i szybko trafiły na stół. O to pierwszy z przepisów tegorocznego cukiniowego cyklu.
Efekt za każdym razem robi wrażenie na gościach – bo jak to ciasto z cukinii? A tymczasem ciasto jest smaczne i proste do przygotowania. Gotowe ciasto można podawać z syropem klonowym.
Składniki
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 500 g cukinii
- 500 g mąki
- 150 g orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Zetrzeć cukinie na dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody. Rozbić jajka i wrzycić je do misku. Dosypać cukru. Wymieszać do otrzymania kremowej masy. Powoli dodać roztopione masło i cukinię. W drugiej misce wymieszać mąkę z posiekanymi orzechami włoskimi, solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Suche składniki, powoli stopniowo, dodawać do mokrych, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Jeden komentarz
RedHead
Jakie puszyste! 🙂