zupa

ZUPA ze świeżych grzybów

Pierwsze grzybobranie, w tym roku, już za nami teraz czas na gotowanie. Pierwsza myśl – grzybowa.

Przepis pochodzi z zapisków rodzinnych mamy.

Składniki

  • 1 kostka rosołowa
  • 2 litry wody + 0,5 litra wody
  • ok 500g świeżych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 120 ml śmietany
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Świeże grzyby bardzo staranie wyczyścić i opłukać pod bieżącą wodą, cienko pokroić. Ugotować w 2 litrach wody z kostką rosołową. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, gotować w 0,5 litra osolonej wody. Do gotowego wywaru z grzybami dodać śmietaną, ziemniaki, marchewkę i zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO!
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *