ZUPA ze świeżych grzybów
Pierwsze grzybobranie, w tym roku, już za nami teraz czas na gotowanie. Pierwsza myśl – grzybowa.
Przepis pochodzi z zapisków rodzinnych mamy.
Składniki
- 1 kostka rosołowa
- 2 litry wody + 0,5 litra wody
- ok 500g świeżych grzybów
- 1 łyżka mąki
- ok. 120 ml śmietany
- 4 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Świeże grzyby bardzo staranie wyczyścić i opłukać pod bieżącą wodą, cienko pokroić. Ugotować w 2 litrach wody z kostką rosołową. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, gotować w 0,5 litra osolonej wody. Do gotowego wywaru z grzybami dodać śmietaną, ziemniaki, marchewkę i zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!