przetwory

DŻEM truskawkowy z bananem

Korzystając z tego, że sezon na truskawki jeszcze nie minął W ramach naszego przetworowego cyklu postanowiłam zrobić kolejny dżem. Tym razem trochę mniej słodki niż ostatnio (tutaj  i tutaj). To połączenie przypomina smaki dzieciństwa.

Przepis na stronę mojegotowanie.pl dodała Alex_M

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 4 banany
  • 2 łyżki cukru

Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na ćwiartki. Wszystkie wrzucić do garnka z grubym dnem. Banany obrać ze skórki i pokroić na plastry. Dodać do truskawek. Do całości wsypać cukier – u mnie były to dwie łyżki, żeby owoce szybko puściły soki, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie drzemy, to można dodać nawet pół szklanki.

Ustawić średni ogień pod garnkiem i gotować, co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *