DŻEM truskawkowy z bananem
Korzystając z tego, że sezon na truskawki jeszcze nie minął W ramach naszego przetworowego cyklu postanowiłam zrobić kolejny dżem. Tym razem trochę mniej słodki niż ostatnio (tutaj i tutaj). To połączenie przypomina smaki dzieciństwa.
Przepis na stronę mojegotowanie.pl dodała Alex_M
Składniki
- 1 kg truskawek
- 4 banany
- 2 łyżki cukru
Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na ćwiartki. Wszystkie wrzucić do garnka z grubym dnem. Banany obrać ze skórki i pokroić na plastry. Dodać do truskawek. Do całości wsypać cukier – u mnie były to dwie łyżki, żeby owoce szybko puściły soki, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie drzemy, to można dodać nawet pół szklanki.
Ustawić średni ogień pod garnkiem i gotować, co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).
SMACZNEGO
(M)