
DŻEM truskawkowy z żurawiną i migdałami
Nie ma nic lepszego niż dżem własnej roboty w zimie. Dzięki słoiczkom można zachować smaki lata i rozkoszować się nimi w zimie na naleśnikach, gofrach, kanapkach czy dodawać je do ciast.
Dlatego otwieramy na KokoszkoLandzie cykl przepisów z przetworami, oto pierwszy z nich.
W tym roku, sezon na truskawki, jest wyjątkowo obfity, dlatego to właśnie na tych owocach postanowiłam trochę poeksperymentować.
Przepis na stronę moje gotowanie.pl umieściła Ewa Zachowicz.
Składniki
- 1 kg truskawek
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki płatków migdałowych
- ½ szklanki cukru żelującego (u mnie 3:1)
- ½ szklanki cukru białego
Truskawki dokładnie umyć, i odciąć im szypułki i wrzucić do garnka z grubym dnem. Gotować przez 5 minut. Dodać cukier żelujący i biały. Pamiętać, żeby od czasu do czasu mieszać w garnku i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i gotować przez kolejne 15 minut. Na koniec wrzucić płatki z migdałów i smażyć dalej przez 15-20 minut, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencje.
Po tym czasie wypełnić wyparzone słoiczki i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).

SMACZNEGO
(AiM)

