TARTA z cukinią i marchewką
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła (zimne)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczka soli
Składniki na masę:
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 200-250 ml gęstego jogurtu
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki na ciasto umieścić po kolei w misce i zagnieść. Wyrobić je na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformować kulkę i włożyć na minimum 30 minut lodówce.
Umyć warzywa i obieraczką oddzielić na bardzo cienkie i długie kawałki.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (Ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Każda inna wymaga posmarowania tłuszczem)
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry cukinii i marchewki. Wyłożyć je na przemian, aby plastry przypominały płatki kwiatu. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.
SMACZNEGO
(K)
4 komentarze
Malwinka
Świetna tarta!
MałaGosia
Rewelacja! Wygląda pięknie 🙂 zawsze chciałam taką zrobić.
Kokoszkoland
to teraz jest okazja spróbować!
Justyna Żak
smacznie wygląda:)