obiad

TARTA z cukinią i marchewką

„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle” powiedział Salvador Dali. Idąc za jego słowami, jeśli pieczemy tarte to musi być ona naprawdę dobra. Prosty pomysł z ułożeniem warzyw sprawia, że wygląda bardzo apetycznie.
 
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła (zimne)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka soli

Składniki na masę:

  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • 200-250 ml gęstego jogurtu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki na ciasto umieścić po kolei w misce i zagnieść. Wyrobić je na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformować kulkę i włożyć na minimum 30 minut lodówce.

Umyć warzywa i obieraczką oddzielić na bardzo cienkie i długie kawałki.

Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (Ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Każda inna wymaga posmarowania tłuszczem)

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.

W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry cukinii i marchewki. Wyłożyć je na przemian, aby plastry przypominały płatki kwiatu. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.

SMACZNEGO

(K)

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *