CIASTO z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni. Może je nabyć niemal wszędzie i to w przystępnej cenie. U mnie było jeszcze wygodniej. Rano zadzwonił kolega i po prostu, zapytał czy nie chce truskawek – własnoręcznie zebranych, z działki. Nie wypadało odmówić ;-). Spodziewałam się kilku truskaweczek, a tu dostałam kilka kilogramów. Część została pochłonięta od razu, część skończyła w cieście.
Składniki
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. 400 g owoców
Jajka ubić na puszystą, jednolitą masę. Powoli wsypać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszać do połączenia składników. Delikatnie dodać olej. Cały czas miksując.
Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką.
300 g truskawek umyć, obrać i poruszyć delikatnie mąką. Dodać je do gotowej masy i wymieszać.
Wyłożyć formę (25×25) papierem do pieczenia. Wlać gotową masę do formy. Na wierzch delikatnie poukładać pozostałe truskawki.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
Hania
o mamciu, wygląda genialnie *-*z truskawkami zawsze wychodzą pysznie!a na górze to sos czy polewa?
Kokoszkoland
Wygląda i smakuje genialnie. Akurat w tym przypadku dodałam jeszcze SÅS VANILJSos waniliowy – kupiony w Ikea.