MAKARON z botwinką
Botwinka jest nie tylko zdrowa, ale też wyjątkowo smaczna. Niedawno odkryłam, że można ją podawać nie tylko w zupie, lub w innej tradycyjnej formie. I tak powstało banalnie proste i szybkie danie.
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- opakowanie makaronu penne
- opakowanie sera pleśniowego (niebieskiego)
- 2 duże łyżki śmietany 12%
- 4 ząbki czosnki
- 5-6 łyżek gęstego jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Osolić i zagotować wodę. Ugotować w niej makaron al’dente. Pokroić liście botwinki bez buraków, na około 1 cm kawałki.
Czosnek pokroić na drobne kawałki. Wysokim garnku podgrzać oliwę. Następnie dodać czosnek i botwinkę. Zamieszać. Na koniec wrzucić ser pleśniowy pokrojony na drobne kawałki. Uważać, aby składniki się nie przypaliły.
Do masy dodać masę śmietanę i jogurt. Podgotować. Cały czas mieszać, dodać do smaku sól i pieprz.
Gotowy sos dodać do makronu. Dokładnie wymieszać ze sobą. Makaron jest gotowy do podania.
SMACZNEGO
(K)