MUFFINY czekoladowo-czekoladowe
To jest już kolejny przepis na tym blogu na muffiny czekoladowe. Nie trudno z resztą zauważyć moją miłość do czekolady, która trwa dłużej niż nie jedno małżeństwo, bo już od wielu, wielu lat.
Te muffinki, które wam dziś chce zaprezentować to jedne z lepszych czekoladowych słodkości, jakie jadłam. Miękkie, wilgotne i pachnące, o intensywnym smaku czekolady.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubata łyżki kakao
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).
Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki czekolady i lekko zamieszać.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
Dominika
jejku, właśnie takich mi teraz trzeba! 🙂
Kokoszkoland
Jak lubisz czekoladę to polecam ten przepis 😛 muffiny wychodzą idealne 🙂