SAŁATKA wiosenna
Szybka i prosta do przygotowania, zdrowa i pożywna – czyli idealna do zabrania ze sobą do pracy. Świeże warzywa i słonecznik sprawiają, ze sałatka jest też bardzo dobrym zastrzykiem energii i wystarcza jej do końca ciężkiego dnia w pracy.
Polecam zwłaszcza teraz, kiedy po zimie nasz organizm potrzebuje więcej witamin.
Składniki:
- mieszanka sałat (u mnie: frisbee, radicchio, roszponka, ecscarole, ale można dobrać dowolną, w zależności od upodobań i dostępności)
- pomidory koktajlowe
- ½ opakowania obranych ziaren słonecznika
- surimi (w zależności od gustu, ale pół opakowania powinno wystarczyć)
- ogórek
- pieczarki
- oliwa
- ocet winny
- sól
- pieprz
Sałatę dokładnie opłukać, jeśli nie kupiliśmy gotowej mieszanki, to podrzeć (nie kroić!) ją na drobne kawałeczki i wrzucić do miski. Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i dodać do sałaty. Dosypać nasiona słonecznika. Surimi pokroić w kostkę, podobnie ogórka i dodać do całości. Pieczarki obrać, pokroić na kostkę i również dodać do miski.
Całość przyprawić do smaku: solą i pieprzem (można też dodać szczyptę słodkiej papryki jeśli ktoś lubi). Dolać odrobinę oliwy i octu winnego, wszystko razem wymieszać.
SMACZNEGO
(A)