JABŁKA w cieście
Deser, podwieczorek, przekąska lub lekkie obiadowe danie na słodko. Istnieje wiele możliwości podania dla tych chrupiących i złocistych półksiężyców z jabłek. Nieważne, którą opcje wybierzecie – jabłka w cieście zawsze smakują wyśmienicie.
U mnie w domu goszczą od lat. Zarówno babcia je robiła, mama, no i teraz kolej na mnie.
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jaja
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- olej do głębokiego smażenia
- sos waniliowy (ja kupiłam skandynawski, w sklepie Ikea)
Jabłka umyć obrać z skórki i pokroić na ćwiartki .
Mąkę, zimne mleko, jajka, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować w misce.
Rozgrzać olej na patelni.
Cząstki jabłek wbijać na widelec i zanurzać w cieście. Kawałki powoli kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na jasnozłoty kolor.
Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z sosem waniliowym lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(M)