MUFFINY z nutellą
Z zakupów wróciłam do domu z litrową nutellą. Ogromny słoik zainspirował mnie do upieczenia muffinek, aby słodyczy nie było za mało podałam je z kremem i cukierkami. – Takie połączenie sprawia, że od razu robi się cieplej, nawet w takie smutne, deszczowe dni jak dziś.
Z podanych składników można zrobić 12 mniejszych lub 9 większych babeczek.
Przepis na muffinki pochodzi z bloga „Moje Wypieki”.
Babeczki
- 140 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- nutella (około pół szklanki)
Krem
- serek mascarpone 250g
- śmietana kremówka 150g
- pół opakowania dowolnej galaretki, najlepiej jasnej (45g)
Posypka
- mini Lentilky
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować. W osobnej misce mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Całość dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.
Papilotki wyłożyć do formy na muffiny. Nałożyć do niej ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem do szaszłyków wymieszać ciemną masę z jasną.
Krem
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
Następnie powoli, dużą łyżką dodać mascarpone i galaretkę w proszku, zmiksować na małych obrotach.
Wyłożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na babeczki i udekorować cukierkami.
Gotowe babeczki schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
(K)