obiad

BURGER z indyka

Ostatnio modne danie, ja postanowiłam zrobić go trochę inaczej. Zamiast mięsa wołowego wykorzystałam mięso z indyka. Smakoszom tego dania może wydać się to profanacją. Ja jestem zachwycona tą zamianą, bo za wołowiną nie przepadam.

Polecam to danie zwłaszcza teraz, gdy sezon grillowy jest już otwarty.

Z tej ilości mięsa możecie przygotować 4 większe lub 5 mniejszych burgerów.

Burger

  • 4-5 bułek razowych 
  • mielone mięso drobiowe (opakowanie ok. 500 g)
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól 
  • pieprz

Sos

  • 4 łyżki keczupu
  • 3 łyżki musztardy

Dodatkowo

  • 5 listków sałaty
  • żółty ser w plasterkach
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ogórek kiszony

Wymieszać w misce mięso, pokrojony w drobną kostkę czosnek, musztardę, oliwę, pokrojoną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą.

Z gotowej masy uformować nieduże placki z mięsa. Rozgrzać patelnię (najlepiej beztłuszczową). Gotowe placki z mięsa wyłożyć i smażymy z dwóch stron.

Podpiec przekrojone wzdłuż bułki w piekarniku lub patelni.

Sos

Keczup i musztardę wymieszać w osobnej misce – sos gotowy.

Dół bułki posmarować obficie sosem, następnie położyć sałatę, plaster żółtego sera, usmażonego kotleta oraz pokrojone w plasterki pomidor, cebulę i ogórek. Przykryć drugą połówką bułki również wysmarowaną sosem.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *