
TIRAMISU
To podobno ulubiony deser Włochów, serwowany w upalne dni. Można go podawać w pucharkach lub dużych kieliszkach do wina. Jeśli zrobicie go w większym szklanym naczyniu, tak jak ja, musicie ostrożnie go wyjmować, ponieważ deser jest dość luźny.
Na rodzinne „przyjęcie” urodzinowe pasuje idealnie.
Składniki:
- 750 g serka mascarpone, schłodzonego
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- duża paczka okrągłych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- 50 ml likieru Amaretto
- kakao do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Zaparzyć kawę, i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać mascarpone i delikatnie i nie długo zmiksować, aż do połączenia mas. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą z masą serową.
Biszkopty wyłożyć do szklanego naczynia lub pucharków. Za pomocą łyżki stołowej wlewać kawę wymieszaną z kieliszkiem Amaretto na biszkopty, aby nasiąkły. Potem wyłożyć na nie warstwę sera.
Na ser położyć kolejną warstwę biszkoptów nasiąkniętych kawą i kolejna warstwę sera. Tak do wyczerpania ciastek i masy.
Wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem deseru oprószyć go kakao za pomocą sitka.



SMACZNEGO
(K)


2 komentarze
~ehl
Witam, robisz błąd, który i ja raz popełniłam – amaretto nie miesza się z serem, lecz z kawą. Dodatek likieru do sera powoduje, że mimo wielogodzinnego schładzania masa serowa nie tężeje i, niestety, deser jest „płynący”. Ja dodaję alkohol do kawy i mój deser bardzo łatwo pokroić na porcje i przenieść na talerzyki. Proszę, zmień wpis – szkoda tego cudownego deseru, który, gdy ktoś raz zrobi wg Twojej receptury, nigdy więcej nie powtórzy.
kokoszkoland
Dzięki za cenną radę.