obiad

WIOSNA NA TALERZU

Razem z wiosną zawsze nachodzi mnie ochota na warzywa. Tym razem skusiłam się na coś bardziej „wydziwianego”. Trochę bałam się o efekt, ale wyszło idealnie. Smaki komponowały się idealnie, tak samo zresztą jak i kolory, a w końcu jedzą nie tylko usta, ale też oczy.

MARCHEWKA glazurowana

Składniki

  • 500 g marchewki
  • Przyprawa warzywko lub podobna
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz

Marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać małą ilością wody. Przyprawić warzywkiem i gotować do miękkości. Gotować do momentu, gdy woda całkowicie odparuje Dodać masło, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, miód. Wszystko razem wymieszać, aby sos pokrył całą marchewkę i podsmażyć aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.

KOTLECIKI z Zielonego Groszku
Przepis zaczerpnięty z bloga “just my delicious”

Składniki

  • 100g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Połączyć ze sobą w blenderze wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Łyżką nałożyć masę na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażyć z obu stron przez kilka minut. Zdjąć kotleciki z patelni, położyć na ręczniku jednorazowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Żółty RYŻ

Składniki

  • w ryżu białego
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki jogurtu

Ugotować ryż z solą. Gotowy przesypać na patelnie (najlepiej teflonową). Dodać resztę składników i wymieszać. Lekko podsmażyć na małym ogniu.

 
Gotowe produkty wykładamy na talerz. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *