WIOSNA NA TALERZU
Razem z wiosną zawsze nachodzi mnie ochota na warzywa. Tym razem skusiłam się na coś bardziej „wydziwianego”. Trochę bałam się o efekt, ale wyszło idealnie. Smaki komponowały się idealnie, tak samo zresztą jak i kolory, a w końcu jedzą nie tylko usta, ale też oczy.
MARCHEWKA glazurowana
Składniki
- 500 g marchewki
- Przyprawa warzywko lub podobna
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz
Marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać małą ilością wody. Przyprawić warzywkiem i gotować do miękkości. Gotować do momentu, gdy woda całkowicie odparuje Dodać masło, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, miód. Wszystko razem wymieszać, aby sos pokrył całą marchewkę i podsmażyć aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.
KOTLECIKI z Zielonego Groszku
Przepis zaczerpnięty z bloga “just my delicious”
Składniki
- 100g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Połączyć ze sobą w blenderze wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Łyżką nałożyć masę na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażyć z obu stron przez kilka minut. Zdjąć kotleciki z patelni, położyć na ręczniku jednorazowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Żółty RYŻ
Składniki
- w ryżu białego
- kurkuma 0,5 łyżeczki
- curry 1 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki jogurtu
Ugotować ryż z solą. Gotowy przesypać na patelnie (najlepiej teflonową). Dodać resztę składników i wymieszać. Lekko podsmażyć na małym ogniu.
SMACZNEGO
(K)