ZAPIEKANKA z warzywami
Zapiekanka często robiona przez moją mamę. To właśnie od niej mam przepis. I jak wszystko co mamine jest – smaczne! Na dodatek w tym przypadku też szybko. Polecany zwłaszcza przy dzieciach, które nie chcą jeść warzyw – roztopiony i ciągnący się żółty ser na wierzchu przykrywa problem i to dosłownie. Gorąco też polecam wszystkim smakoszom makaronu i pracującym, bo zapiekanka nie traci swojego smaku przy odgrzewaniu w mikrofalówce i łatwo ją transportować.
- opakowanie makronu np. Penne
- cukinia
- bakłażan
- 3 pomidory
- 500 g mielonego białego sera
- żółty ser w plastrach
- jajko
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
- suszone zioła
- oliwa
Zagotować wodę, wsypać makaron i wyjąć chwilę przed al. dente.
W między czasie umyć i pokroić warzywa. Na patelni z nie wielką ilością oliwy podsmażyć warzywa do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami do smaku.
W misce wymieszać ser z jajkiem i pietruszką.
Przygotować naczynie żaroodporne i wykładać po kolei:
Pierwsza warstwa: makaron
Druga warstwa: ser z jajkiem
Trzecia warstwa: warzywa
Czwarta warstwa: żółty ser
SMACZNEGO
(K)