obiad

ZAPIEKANKA z warzywami

Zapiekanka często robiona przez moją mamę. To właśnie od niej mam przepis. I jak wszystko co mamine jest – smaczne! Na dodatek w tym przypadku też szybko. Polecany zwłaszcza przy dzieciach, które nie chcą jeść warzyw – roztopiony i ciągnący się żółty ser na wierzchu przykrywa problem i to dosłownie. Gorąco też polecam wszystkim smakoszom makaronu i pracującym, bo zapiekanka nie traci swojego smaku przy odgrzewaniu w mikrofalówce i łatwo ją transportować.

Składniki
  • opakowanie makronu np. Penne
  • cukinia
  • bakłażan
  • 3 pomidory
  • 500 g mielonego białego sera
  • żółty ser w plastrach
  • jajko
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła
  • oliwa

Zagotować wodę, wsypać makaron i wyjąć chwilę przed al. dente.

W między czasie umyć i pokroić warzywa. Na patelni z nie wielką ilością oliwy podsmażyć warzywa do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami do smaku.

W misce wymieszać ser z jajkiem i pietruszką.

Przygotować naczynie żaroodporne i wykładać po kolei:

Pierwsza warstwa: makaron

Druga warstwa: ser z jajkiem

Trzecia warstwa: warzywa

Czwarta warstwa: żółty ser

Piec w temperaturze 180-200°C około 15 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *