JAJKA po Benedyktyńsku
Śniadanie podano do stołu – dzisiaj Szef Kuchni z KokoszkoLandu poleca Jajka po Benedyktyńsku.
Składniki
- 3 jajka
- 1,5 l wody
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka soli
- 3 kromki chleba
- zioła prowansalskie
- liście świeżej bazylii, oregano i pietruszki
- pieprz
W dużym garnku (najlepiej szerokim) zagotować wodę z solą i octem.
Jajko wbić do na mały talerzyk. W garnku z gotującą się wodą zrobić wir (zamieszać dużą łyżką).
W sam środek z bardzo małej wysokości spuścić jajko. Gotować 2 minuty.
Odłowić dużą łyżką i ułożyć na papierze by obciekło z nadmiaru wody. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.
Na chleb ułożyć jedno jajko. Ozdobić ziołami i pieprzem.
SMACZNEGO
(A)