PANCAKES
Od bardzo dawna miałam ochotę na amerykańskie naleśniki. Sobotni poranek okazał się idealnym czasem do ich przygotowania. Pancaksy są bardzo puszyste i delikatne w smaku. Co istotne są też bardzo sycące, idealne na śniadanie, dla całej rodziny.
Dzięki połączeniu z syropem klonowym zyskują intensywny słodki smak.
Jest też wiele innych możliwości podania tych puszystych naleśników np. z owocami. Już nie mogę doczekać się lata i świeżych malin czy truskawek.
Składniki :
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 ¼ szklanki maślanki
- ¼ szklanki oliwy
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- syrop klonowy lub inny, taki jaki lubimy najbardziej
Wszystkie składniki mieszać ze sobą w misce i miksować na gładką masę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.
SMACZNEGO
(K)