ciasto

TARTA czekoladowa

Jest to ciasto, które posmakuje każdemu smakoszowi czekolady. Dzięki ciasteczkowemu spodowi skraca się czas przygotowania i zyskuje nieco inny smak niż w przeciętnej tarcie.

Ciasto bardzo szybko znikło z formy i na pewno niebawem upiekę je znowu.

Przepis zapożyczony z blog „dwie chochelki”

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g roztopionego masła 

Masa:

  • 3 żółtka 
  • 60 g cukru pudru 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200-250 g serka ricotta 
  • pół łyżeczki chili w proszku 

Ciasteczka włożyć do niedużej miski i za pomocą blendera pokruszyć. Dokładnie wymieszać z roztopionym masłem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub mocno posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto do formy i dokładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

Dokładnie wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Odłożyć na bok.

Przygotować kąpiel wodną, (pamiętać aby dno miski nie dotykało powierzchni wody, i że woda nie powinna gotować się zbyt mocno).

Garnek z wrzącą wodą, postawić na nim miskę z żółtkami i cukrem i ucierać (blenderem) aż zbieleją i zgęstnieją. Dodać pokruszoną czekoladę (można ją wcześniej zmiękczyć w mikrofali, żeby było łatwiej ją połączyć) i dokładnie mieszać, do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.

Dodać do masy mleko z mąką i chili w proszku, dalej ubić, aż masa będzie gęsta. Zdjąć z ognia i dodać serek. Mieszać do momentu połączenia składników.

Wylewać masę na wcześniej przygotowany spód.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *