TARTA cytrynowa
Na kruchy spód (śr. 27 cm)
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 70 g masła (roztopione)
- 2 żółtka
- szczypta soli
Na krem cytrynowy
- sok z 3 cytryn
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- skórka z 2 cytryn
Na piane
- 4 białka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę, cukier puder i masło mieszać ze sobą. Wbić jajko, dodać sól i Zagnieść. Gotowe ciasto dokładnie zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinne.
W między czasie można przygotować krem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać sok z cytryn, masło, mąkę i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Włożyć rondelek na palnik i na małym ogniu podgrzać, cały czas mieszając i uważając żeby masa się nie przypaliła.
Odstawić rondelek z masą i odczekać aż ostygnie.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na duże cienkie koło, które jest większe od formy na tarte. Mocno wysmarować formę masłem. Przełożyć ciasto do formy, położyć na nim papier do pieczenia i wysypać garść suchej fasoli lub grochu.
Następnie delikatnie ściągnąć papier z grochem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy krem przełożyć do upieczonego spodu.
Ubić pianę z białek i powoli dodać do niej cukier puder i mąkę cały czas mieszając. Pianę delikatnie wyłożyć na krem.
SMACZNEGO
(K)