ciasto

TARTA cytrynowa

Tartą cytrynową zajadałam się już nie raz i nie dwa, mogę ją jeść i jeść bez końca. Dzień Kobiet jest pretekstem do kolejnego upieczenia tego ciasta, bo jest dokładnie takie jak my kobiety: słodko-kwaśne. 
 
Składniki 

Na kruchy spód (śr. 27 cm)

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g masła (roztopione)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Na krem cytrynowy

  • sok z 3 cytryn
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • skórka z 2 cytryn

Na piane

  • 4 białka 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mąkę, cukier puder i masło mieszać ze sobą. Wbić jajko, dodać sól i Zagnieść. Gotowe ciasto dokładnie zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinne.

W między czasie można przygotować krem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać sok z cytryn, masło, mąkę i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Włożyć rondelek na palnik i na małym ogniu podgrzać, cały czas mieszając i uważając żeby masa się nie przypaliła.

Odstawić rondelek z masą i odczekać aż ostygnie.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na duże cienkie koło, które jest większe od formy na tarte. Mocno wysmarować formę masłem. Przełożyć ciasto do formy, położyć na nim papier do pieczenia i wysypać garść suchej fasoli lub grochu.

Piec przez 15 minut w temperaturze 200˚C

Następnie delikatnie ściągnąć papier z grochem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.

Gotowy krem przełożyć do upieczonego spodu.

Ubić pianę z białek i powoli dodać do niej cukier puder i mąkę cały czas mieszając. Pianę delikatnie wyłożyć na krem.

Piec przez 15 minut w temperaturze 180˚C.
 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *